Læge

10 facts om kyssesyge

Hvad er kyssesyge?

Virussen Mononukleose som i folkemunde også kaldes for kyssesyge, er blevet navngivet efter måden hvorpå den smitter, nemlig for eksempel gennem kys. Sygdommen rammer særligt unge mellem 10-25 år, og den medfører ofte halsbetændelse, høj feber, hævede lymfeknuder og udmattelse.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

10 facts om kyssesyge

Der findes mange påstande om kyssesyge, og du har måske hørt, at man hverken må drikke alkohol eller være fysisk aktiv? Det kan være svært at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, så her får du 10 facts om kyssesyge

1. Kyssesyge smitter dog ikke kun gennem kys

Man kan godt blive smittet med kyssesyge på andre måder end gennem kys. Virusset smitter nemlig gennem spyt som for eksempel ved kys, nys eller hoste.

2. Man skal undgå at indtage alkohol

Kyssesyge giver også infektion i lever og milt, og skal derfor ikke udsættes for yderligere overlast ved for eksempel at skulle nedbryde alkohol. Man bør altså ikke drikke alkohol, mens man har kyssesyge, og det anbefales tilmed også at afholde sig fra de stærke drikke i en måneds tid efter sygdommens aftagen.

3. Du må gerne være aktiv, men husk at tage nogle forbehold!

Fysisk aktivitet frarådes ikke fuldstændigt, men det er dog bedst at afholde sig fra hård træning og sport med risiko for voldsom kropskontakt. Dette skyldes, at din milt er særlig udsat under kyssesyge, og den kan derfor lettere pådrage sig skade, hvis du skulle få et stød mod maven. Det tilrådes derfor at afholde sig fra den slags træning og sportsgrene, indtil en måned efter du igen er blevet rask. 

4. Kyssesyge kan udløse hududslæt

Vidste du, at der hos cirka 5% af patienterne med kyssesyge, kan forekomme et kortvarigt rødt hududslæt?

5. Man kan kun blive smittet med kyssesyge én gang

Hvis man allerede har haft kyssesyge én gang, så kan man ikke blive smittet igen.

6. Der findes ikke behandlinger mod kyssesyge

Kyssesyge forårsages af en virus, og derfor har antibiotika ingen virkning. Symptomerne kan dog heldigvis lindres gennem håndkøbsmedicin, varme drikke og vigtigst af alt hvile.

7. Sygdomsforløbet kan være forskelligt

Det varierer meget fra patient til patient, hvor længe sygdomsforløbet varer. Størstedelen er raske igen efter tre ugers tid, mens andre oplever træthed og udmattelse i flere måneder efter de indledende symptomer er aftaget.

8. Der opstår sjældent komplikationer i forbindelse med kyssesyge

Kyssesyge kan være rigtig ubehageligt, men det fører sjældent til alvorlige komplikationer som for eksempel tillukning af halssvælget.

9. Under sygdomsforløbet vil levertallene i blodet være forhøjet

Som tidligere nævnt, så bliver leveren som regel påvirket under kyssesyge, men det går i sig selv igen, og det er ikke farligt.

10. Kyssesyge minder om halsbetændelse

Kyssesyge kan føles ligesom almindelig halsbetændelse, men der er dog den væsentlige forskel, at man er syg i længere tid, når man har kyssesyge. Hvis man har haft halsbetændelse i over en uge, bør man derfor overveje, om der i stedet er tale om kyssesyge.

Online Familielæge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Kyssesyge