Psykolog

7 hyppige symptomer på stress

Disse tegn på stress du ikke må ignorere

Alle kan have travlt i perioder og til tider en lidt for hektisk hverdag. Men hvis den travle og hektiske hverdag forvandler sig til decideret stress, så øges risikoen for stress relaterede sygdomme og negative følelser som angst og depression.

Derfor har Hejdoktor samlet 7 typiske symptomer på stress, så du kan lære dem at kende og dermed reagere på dem og passe bedre på dig selv.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Hvad er stress

Stress er følelsen af at være under for meget mentalt eller følelsesmæssigt pres fra omgivelserne. Stress kan vise sig på mange måder, og de fleste symptomer på stress kan også skyldes andre faktorer. Derfor kan det være svært at vide, hvornår man lider af stress.

Du skal være opmærksom, hvis symptomerne varer ved, fortæller Læge Annemarie Bay-Andersen fra Hejdoktor og forklarer.

– Stress opstår ofte, når man er udsat for større udfordringer i livet. Hvis det er en kortvarig periode, er stress ikke skadeligt, det kan for eksempel være at man har en vigtig eksamen, at man skal arbejde ekstra meget i en periode eller at man har vigtige deadlines på arbejdet. Men hvis man er stresset over en længere periode kan det derimod gøre dig syg.

Mange danskere føler sig stressede

Der er rigtigt mange danskere om føler sig stressede, fortæller Læge Annemarie Bay-Andersen og fortællere videre:

– I 2017 udkom seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil, der blandt andet undersøgte danskerne helbred og trivsel, og her svarede svarer 25,1 procent, at de har et højt stressniveau.

7 Symptomer på stress

Hejdoktor har nedenfor samlet 7 hyppige stresssymptomer.  Men det er vigtigt at huske på at symptomer på stress kan variere fra person til person, fortæller læge Annemarie Bay-Andersen og uddyber.

– Nogle personer får udtalte fysiske symptomer såsom hovedpine eller ondt i maven, andre får mere psykiske symptomer, mens der også er personer som oplever mere adfærdsmæssige symptomer. Det vigtige er at man lytter til kroppen og reagerer hvis der er noget galt

Man bør blandt andet holde øje med følgende 7 symptomer:

  1. Søvnproblemer – Et typisk tegn på stress er søvnproblemer. Man kan eksempelvis have svært ved at falde i søvn, eller man vågner i løbet af natten og kan derefter ikke falde i søvn igen Når man vågner op om morgenen føler man sig langt fra udhvilet.

  2. Hovedpine – En længere periode med hovedpine er et typisk stresssymptom. Det kan både skyldes et forhøjet blodtryk, eller muskelspændinger i skuldre og nakke.

  3. Mavepine – Langvarigt stress kan også give problemer med maven og fordøjelsen. Tarmene kan blive irriterede og trække sig sammen i kramper og symptomerne kan også vise sig som diarré.

  4. Hukommelses- og koncentrationsbesvær – Stress påvirker hjernen og det kan give problemer med at huske og med at fokusere.

  5. Personlighed – Hvis du har stress, så øger kroppen produktionen af adrenalin, og det vil gøre dig anspændt. Kortisol-niveauet stiger desuden også, og giver generelt ubehag. Samlet set kan man opleve at man bliver ubeslutsom, irritabel, ligeglad og uengageret i ting og personer.

  6. Hyppigere syg – Stress kan også påvirke immunforsvaret, og det kan gøre dig mere sårbar. I længere perioder med stress kan man derfor opleve, at kroppen reagerer med sygdom til følge.

  7. Forværring af kronisk sygdom – Har man for eksempel psoriasis eller allergi, kan sygdommen blusse op, når man er stresset. Det skyldes, at immunsystemet udskiller flere signalstoffer, som fremmer betændelse.

Læge Annemarie Bay-Andersen understreger, at alle ovennævnte symptomer også kan også være udtryk for andre sygdomme og påpeger.

– Hvis symptomerne ikke forsvinder i løbet af en uges tid, bør man kontakte en læge.

Læs mere om symptomer på stress her

Ønsker du hjælp fra en psykolog, kan du booke en tid til en videosamtale hos Hejdoktor.

Online Psykolog
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil