Hejdoktors fysioterapeuter vil kaste lidt lys over, hvad akillessene smerter, også kaldet akilles tendinopati er for en tilstand, og hvordan man håndterer denne.
Hvad er akillessene tendinopati?
Oversat til dansk betyder tendinopati ”en syg sene”. Særligt er en ”syg sene” kendetegnet ved lokal rødme, varme, hævelse og smerter, som er tegn på inflammation. Inflammation er en naturlig og nødvendig del af kroppens måde at hele sig på. Men denne proces forekommer også ved en overbelastningstilstand.
Antiinflammatorisk medicin som Ibrufen, Ibumetin og Ipren kan dæmpe smerterne fra en ”syg sene”. Men er det nu smart? Der er jo altså en grund til at akillessenen gør ondt.
”AV jeg er overbelastet og du skal passe ekstra godt på mig, ellers går jeg i stykker”.
Hvis man trykker om en akillessene som er overbelastet vil man være ”blå-mærke-øm”, ca. 2-5 cm over hælknoglen. Det kan gøre ondt at komme op på tå, at fodafvikle som ved gang eller løb, og særligt dagens første skridt føles stive og smertefulde.
Hvorfor opstår smerterne
Når man har ondt i akillessenen, er det ofte ikke noget som kommer ud af det blå. Det har gerne været under optræk gennem de seneste uger/måneder.
Måske er du startet med at bevæge dig mere end du plejer, måske er dine løbesko slidte eller måske har endda lige har fået et helt nyt par sko som kroppen skal vende sig til. Muligvis har du fået en ny træner eller øvelser, som er anderledes end de tidligere. Eller måske er du startet med at bevæge dig mere end normalt efter længere tids pause eller sygdom.
Hvis nogle af disse eksempler lyder genkendeligt, så er det ikke uden grund at du har ondt i akillessenen.
Kroppen er designet til at bevæge sig, og den er ekstrem god til at tilpasse sig de krav man sætter til den. Problemet består i, at det tager kroppen uger og måneder at adaptere til den nye aktivitet. Og de væv som er langsommest til at vende sig til den nye belastning er senevæv. Og det er netop dette væv som vi ser overbelastningsskaderne i. Rent biologisk sker der forandringer i vores senevæv allerede når vi passerer 30 år. Herefter bliver de mere sårbare overfor aktivitets ændringer, hvis vi er utrænede og ikke er vant til belastningen.
En seneskade kan, hvis den ikke tages i opløbet, være meget lang tid om at hele – vi taler måneder til år. Derfor er forebyggelse og tidlig indsats af afgørende betydning.
Symptomer på akillessene tendinopati
Når dagens første skridt gør ondt.
Stivhed.
Lokal hævelse.
Igangsætningssmerter, hvis man fx har siddet længe og skal rejse sig eller ved igangsætning til fx aktivitet som løb.
Ved aktivitet mindskes eller forsvinder smerterne måske helt. For så at komme tilbage, og af og til med fornyet styrke, når man bliver kold igen.
Hvad kan jeg selv gøre:
Få vejledning hos hejdoktors fysioterapeut ift. genoptræningsøvelser og fremgangsmåde her. Vi har ingen ventetid og behøver ingen forudgående kontakt med lægen eller henvisning.
Tålmodighed – Byg træningen langsomt op over tid – det kan tage 6-12 mdr. at slippe af med en akilles tendinopati.
Gå en tur eller tag cyklen i stedet for at løbe – og hav ekstra opmærksomhed på hvordan senen reagerer på belastning.
Lyt til din krop og lyt godt efter – når du først mærker noget – er der allerede sket ”noget”.
Tag det i opløbet – det gælder om at fange skaden, så snart man opdager den. Det lumske ved seneskader er, at reaktionen ikke nødvendigvis kommer under aktiviteten, men først bagefter.
Styrketræner forebygger – Rationalet bag er at jo større senen er, jo større areal vil belastningen spredes ud over. Styrketræning kan gøre senerne større og stærkere.
Få en fagperson der ved noget om løb, indlæg og sko til at vejlede om dette ift. din fodtype.
Hvis du har brug for en hjælpende hånd, så er Hejdoktors fysioterapeuter kun et klik væk. Find os her og book allerede en konsultation i morgen. Uden ventetid og uden henvisning fra egen læge.