Fnat er det danske ord for scabies, som er en hudsygdom der skyldes miden Sarcoptes scabiei, der graver gange i huden og lægger æg.
Hvad er fnat?
Fnat eller scabies er en infektion i huden som skyldes smitte med fnatmiden. Hejdoktors hudlæge Maria Heisterberg fortæller.
Fnat er en meget kløende hudlidelse, som forårsages af fnatmider, der graver gange i den øverste del af huden, hvor de også parrer sig og lægger æg. Fnatmiderne foretrækker typisk huden mellem fingre, omkring håndleddene, ved albuer, armhuler, kønsdele, baller, knæhaser, vriste og fødder.
Befrugtede hunmider gnaver i huden og danner små gange hvor de lægger æg. Æggende klækkes til larver, der modnes til nye fnatmider der er i stand til at formere sig. En hunmide når typisk at lægge 40 -50 æg i dens levetid på ca. 2 måneder.
Hvordan smitter fnat?
Ifølge hudlæge Maria Heisterberg skal der være tæt kropskontakt til for at overføre smitten.
Fnat smitter ved tæt hudkontakt for eksempel ved seksuel kontakt, tæt kontakt mellem børn eller mellem familiemedlemmer. Derfor kan fnat også brede sig meget hurtigt for eksempel på efterskoler, børnehaver og andre institutioner.
Maria Heisterberg påpeger at fnat potentielt også kan også smitte via tøj, sengetøj, betræk på møbler.
Det skyldes at fnatmiden kan overleve uden for menneskekroppen i op til 4 dage ved stuetemperatur.
Symptomer på fnat
Det mest fremtrædende symptom er at man udvikler en intenst og pludselig kløe, som optræder 2-6 uger efter smitte. Man vil typisk også opleve udslæt og små papler.
Kløen vil typisk være værst om natten, når man ligger under dynen, fortæller hudlæge Maria Hesterberg.
Forebyggelse – Hvad kan jeg selv gøre
En god regel er, ifølge hudlægen, at undgå tæt hudkontakt med personer man ved der er smittede.
Derudover er det en god ide at vaske tøj, sengetøj og håndklæder ved 60 grader. Hvis man har tøj der ikke tåler vask ved 60 grader, kan det lægges i en tæt lukket pose og derefter i dybfryseren i 1 døgn forklarer Maria Heisterberg.
Nedenstående er ting som du selv kan gøre for at undgå smitte:
Undgå tæt hudkontakt med smittede personer
Undgå at dele tøj, sengetøj, håndklæder osv. med smittede personer
Støvsug senge og møbler med betræk/polstring og rengør hjemmet med almindelige rengøringsmidler.
Vask tøj, sengetøj og håndklæder ved 60 grader
Hvordan kan du finde ud af, om jeg har fnat?
Diagnosen kan stilles ved at lægen identificere en mide ved undersøgelse i mikroskop. Det er i praksis nogle gange umuligt, hvorfor sygehistorie og udslæt kan være tilstrækkeligt til at sandsynliggøre diagnosen.
Behandling af fnat
Fnat behandles med en særlig creme (NIX), der skal påføres huden grundigt på hele kroppen fra kæben og nedefter.
Cremen skal smøres grundigt på kroppen om aftenen og skal derefter virke natten over, hvorefter den vaskes af. Herefter skiftes der til rent tøj og sengetøj, forklarer hudlæge Maria Heisterberg og understreger at børn under 3 år kan også have fnat i ansigt og hårbund, hvorfor disse områder også påføres med NIX.
Man er smittefri efter 8-12 timer efter første indsmøring af cremen. Efter behandlingen kan kløen vare ved, hvilket ikke skyldes at behandlingen har svigtet.
Selvom man er behandlet, vil kløen typisk fortsætte i yderligere fire uger, fordi immunforsvaret fortsat reagere på de døde miderester. Derfor suppleres NIX behandlingen ofte med en steroid-creme i 3-4 uger, som kan dæmpe kløen, uddyber hudlægen.
Hvis behandlingen med NIX creme har været utilstrækkelig og hvis der fortsat er symptomer på fnat, vil hudlægerne kunne ordinere en tabletbehandling (Scatol) med det aktive stof ivermectin
Giv besked hvis du er smittet
Hvis man er smitte med fnat, er det en rigtig god informere personer man har haft tæt kontakt med i de sidste 6-8 uger. Hudlægen Maria Heisterberg uddyber.
Personale på efterskole, skole, børnehaven og institutioner bør informeres, så de kan træffe de fornødne forholdsregler.
Hvad kan Hejdoktor’s hudlæger hjælpe med?
Udfra sygehistorie og billeddokumentation kan hudlægerne sandsynliggøre en diagnose og igangsætte eventuel behandling.
Lad vores hudlæger hjælpe dig hvis du er bekymret for at du er smittet med fnat eller hvis du har andre hudrelaterede bekymringer eller spørgsmål. Hent app’en eller kontakt os via Hejdoktor.dk på din computer.