Fysioterapeut

Forstuvninger og forvridninger af led

Forstuvninger og forvridninger af led

Hos Hejdoktor har vi nu fået fysioterapeuter med ombord, og denne gang vil vi gennemgå en meget almindelig årsag til, at du tager kontakt til en fysioterapeut.

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Forstuvninger/forvridninger kan ske de fleste steder i kroppen, dem vi mest ser er

  • Fingre

  • Håndled

  • Albuer

  • Knæ

  • Ankler

  • Tæer

Men det kan sådan set være alle led i kroppen som kan rammes.

En forstuvning/forvridning er:

En beskadigelse af et led, hvor de omkringliggende ledbånd og bløddele bevæges ud over den normale bevægerestriktion. Forstuvninger kan variere i sværhedsgrad, fra et lille vrid til en alvorlig overrivning af ligamenter.

Symptomerne er:

Hævelse, smerter, varme samt nedsat bevægelse over leddet.

Hvordan får man en forstuvning/forvridning:

Man ser ofte mange forstuvninger i forbindelse med sport. Det kan være en ankel eller et knæ som man træder forkert ned på, eller en bold der rammer en finger, som derved vrides i den gale retning. Men det kan også ske ved fald, slag og ulykker. 

Hvad skal man gøre akut, efter en forstuvning/forvridning:

De første tiltag er meget afgørende for hvordan resten af ophelings- og genoptræningsprocessen bliver. Jo hurtigere kontrol over skaden, jo hurtigere og mere smertefrit, kan du vende tilbage til normal aktivitet igen. Det gælder om at reducere den blødning og hævelse som naturligt kommer, når vævet bliver skadet. Derfor benytter vi os af P.R.I.C.E.M princippet.

P: Protection
R: Rest
I: Ice
C: Compression
E: Elevation
M: Mobilisation.

PRICEM

(P)rotection og (R)est består i at beskytte og give ro til det skadet område.

Så stop den aktivitet du har gang i, så skaden ikke forværres yderligere. Hvis det fx er en ankel eller et knæ der skades, kan krykker anbefales de første dage for at aflaste leddet.  

(I)ce:

Ispose på den skadet del, har du sikkert set atleterne blive udstyret med akut efter en skade. Dette er også en god idé, men under isposen SKAL lægges et stramt kompressionsbind (læs under (C)ompression nedenfor).

Is virker smertelindrende, som akut er vældig rart at få på området man har skadet, da man ofte har en del smerter.

Husk at is også kan lave forfrysninger på huden, så læg gerne et tyndt lag tøj eller et viskestykke mellem is og hud. Is skal på 20 min. af gangen, i hver vågne time de første 3 døgn, alt efter hvor alvorlig skaden er.

(C)ompression

Kompression er den vigtigste del af den akutte skadesbehandling. Hertil skal man bruge et kompressionsbind. Dette skal anlægges forholdsvist stramt akut efter skadens indtræden og beholdes på i timerne efter, for at minimere blødning og hævelse af leddet. Behold kompressionsbindet på om natten, men her skal det løsnes en del, for ikke at stoppe blodcirkulationen. 

Elevation

Den skadede regionen bør løftes op over hjertehøjde, da det hjælper med at minimere blødning og reducere hævelse. Læg gerne den skadet person ned, anlæg kompression og is samt understøt fx knæ eller ankel, så det ligger eleveret over hjertehøjde.

Til natten, hæv gerne sengeenden en smule, læg evt. et par bøger under sengen, så den hælder en smule nedad. I løbet af dagen i skolen eller på kontoret, læg da den skadet del fx knæ/ankel op på en stol ved siden af dig, så du ikke sidder stille hele dagen. Tyngden vil nemlig presse væsken nedad, og det er vi ikke interesseret i. Det anbefales at elevere regelmæssigt, så længe der er hævelse.

Mobilisation:

Allerede dagen efter skaden er sket, anbefales det, at begynde så småt at bevæge roligt igennem (bøj/stræk). Dette for at aktivere kroppens venepumpe system, så det kan hjælpe med at få transporteret hævelsen væk fra det skadet område. Men også for at holde omkringliggende muskler aktive, så de ikke mister kræfter for hurtigt. Det kan fx ved en ankelforstuvning være, at man ligger sig på ryggen med benet oppe, hvorefter man vipper stille og roligt frem og tilbage med foden, eller strækker og bøjer knæet forsigtigt. Efter de første 3 dage, må der ikke gå en vågen time, uden at man bevæger leddet. Det gælder selvfølgelig med at bruge sin sunde fornuft, så fx en lang gåtur på en ny-skadet ankel/knæ, er ikke altid den bedste idé, da knæ/ankel i så fald vil hæve op igen. Så sund fornuft her ellers tag kontakt til din fysioterapeut hvis du er i tvivl om hvor meget du må og ikke må.

Brug af medicin

Du kan benytte 1g Paracetamol (Panodil) nogle gange om dagen, for at holde smerterne i skak. Hvis dette ikke er nok, kan man behandle med NSAID præparater som Ibuprofen, Ipren eller Ibometin – i en kort periode på max 3 dage (vær forsigtig med NSAID, hvis du har mavesår). Denne medicin har en dæmpende effekt på inflammationen, som er den som giver smerter efter en skade. Men medicinen har også en hæmmende effekt på ophelingen af vævet, derfor skal denne indsats være kortvarig og gives som støddose – morgen-middag-aften i 3 dage. Ved kraftige smerter gives 400-600 mg sideløbende med 1 g paracetamol (panodil).

Hvis man kan klare sig uden NSAID, anbefales det kun at holde sig til panodil.

Ovenstående simple procedure sikre dig en kort og mindre smertefuld skadesperiode, med hurtig tilbagevenden til normal aktivitet.

Hvis du ikke oplever markant bedring efter 3-4 dage, tag da kontakt til din behandler.

Selv efter mindre skader anbefales det at få den rette genoptræning så du kan genvinde normal funktion og styrke over leddet. Snak med din fysioterapeut hos Hejdoktor, vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ved alvorlige skader ring 1813 eller kontakt en skadestuen.

Online Fysioterapeut
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil