Psykolog

Gnidninger i parforholdet

Det er næsten uundgåeligt at der igennem ens parforhold opstår konflikter. Det er faktisk heller ikke nødvendigvis en dårlig ting. Mikrokonflikter med din partner kan ses som en form for forhandling, hvor der opstår en splid eller en uenighed i jeres personligheder som skal løses. Det kan være ubehageligt at tage konflikten i opløbet, problemet er dog at hvad er alternativet?

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Undgår man de små konflikter og skubber dem under gulvtæppet, ender det ud i at man langsomt udvikler væmmelse eller bitterhed overfor sin partner, da problemet ikke går væk. Det vil stadigvæk ligge under gulvtæppet hvor det bare vokser og vokser.

Hvorfor undgår man så at snakke om tingene og løse dem? At være konfliktsky kan være en af årsagerne til at man undgår at tale om problemerne og får løst dem i forholdet. En anden årsag som går mere under radaren er at man ikke er villig til at lytte og arbejde på en selv for at få løst konflikter med sine nærmeste. Den feedback man modtager fra sin partner når man forsøger at løse et problem, kan hurtigt ses eller føles som en form for hård og uretfærdig kritik, hvilket gør at man sættes i en position af selvforsvar. Dette skal naturligvis også ses lidt nuanceret - det er vigtigt at ens partner fortæller hvad de ikke er tilfredse med på en ordentlig og pæn måde.

Når dette så er sagt, så er det vigtigt at man kan lytte til sin partner og se det som positiv feedback eller konstruktiv kritik i stedet for unødvendige angreb. Din partner forsøger at hjælpe dig, han eller hun forsøger at fortælle dig hvordan du kan forbedre dig og gøre dem gladere. Der er en enorm vigtig lektie i at kunne lytte til dette uden at lukke ned og gå i forsvarsposition.

Nogle gange er problemerne dog skredet så langt, enten af de nævnte årsager eller andet, at bitterheden og afstanden ikke kan løses på egen hånd. Vi er forbi mikrokonflikter og positiv feedback. I dette tilfælde kan det være rigtig brugbart at have en behandler med udefra, eksempelvis en psykolog eller en parterapeut som ikke tager parti og som ser tingene fra et tredje synspunkt.

Terapi kan hjælpe til at fjerne de barrierer som er kommet imellem dig og din partner således at en forsoning kan finde sted. I nogle tilfælde er skilsmisse det rigtige valg, men der er også rigtig mange tilfælde hvor det kunne forhindres og hvor det ikke var nødvendigt at det kom så langt ud. Skilsmisse kan også nogle gange virke som den hurtige og nemme løsning, men ofte glemmer folk at det også kan føre en række nye problemer med sig, især hvis der også er børn i billedet.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.