Diætist

Kan sukker gøre os afhængige?

Sukker - den skønne, søde fristelse. Mange har hørt om begrebet "sukkerafhængighed," men er det virkelig en ting? 

Nogle gange sammenligner folk sukkerafhængighed med stofafhængighed som kokain- eller narkotikamisbrug. Men her er det vigtige at bemærke, at de, der hævder at være sukkerafhængige, ikke nødvendigvis tager en skefuld sukker direkte fra sukkerskålen, når sukkertrangen rammer. Det er faktisk sjældent, at det sker.

Online diætist?

Få hjælp til livsstilændringer

Book en konsultation

Forskning peger derimod på, at det, vi ofte længes efter, ikke er rent sukker, men komplekse fødevarer, der er sammensat af forskellige smagsoplevelser og teksturer. Disse fødevarer kan være tilfredsstillende på grund af deres sammensætning, og de kan dæmpe den trang, vi føler.

Hvad viser forskningen?

Undersøgelser har vist, at de fødevarer, vi oftest føler os mest afhængige af, ikke kun indeholder sukker. I stedet er det oftere forarbejdede fødevarer med et højt indhold af fedt og salt eller et højt indhold af fedt og sukker, der kan stimulere oplevelsen af at være afhængig. 

Forskningen kan ikke finde stærke beviser for at vi kan blive afhængige af sukker eller andre specifikke komponenter i vores mad. Men spisning kan stadig give en følelse af tryghed og ro, især når vi når for de såkaldte "selvforkælelsesfødevarer." Når trangen til disse fødevarer bliver stærk nok, kan det føles som en afhængighed. Men sandsynligvis mere som en adfærdsafhængighed af spisning, ikke som en afhængighed over for sukker. 

Viden om vores forhold til mad og vores følelser kan derfor hjælpe os til at forstå vores spisevaner. Når vi forstår dette samspil, kan det give nye muligheder i forhold til at ændre vaner og leve sundere og opleve mere ro i forhold til vores mad og spisning.

Vil du have hjælp

Vil du have hjælp til at blive klogere på årsagen til dine spisevaner og oplevelse af at være afhængig af sukker eller andre fødevarer, så kan vores diætister hjælpe dig.