Hvad er kighoste
Kighoste er en meget smitsom infektion med bakterien Bordetella pertussis, som kan være farligt for mindre børn.
Bakterien danner et giftstof, som går i blodet på barnet og dermed gør barnet sygt. Selvom antibiotika kan bekæmpe kighostebakterien, har behandlingen kun en begrænset effekt, da giftstoffet ofte allerede er i blodet, fortæller læge Annemarie Bay-Andersen fra Hejdoktor.dk
Hvor udbredt er kighoste
I Danmark forekommer der estimeret 500-1000 tilfælde årligt. På globalt plan er kighoste en helt anden størrelse og der forekommer 50 millioner tilfælde om året, som estimeret medfører cirka 300.000 dødsfald.
Grunden til at man for tiden taler om en kighoste-epidemi i Danmark, skyldes at der i 2019 indtil videre allerede er påvist 1.323 tilfælde, hvilket er højere end tallet for hele året for både 2018 og 2017.
Ifølge læge Annemarie Bay-Andersen fra Hejdoktor.dk er det vigtigt at huske på at kighoste efterhånden er en ret sjælden sygdom grundet det danske vaccinationsprogram.
Symptomer
Symptomerne på kighoste opstår normal efter 5-10 dage, men der kan gå flere uger før symptomerne indtræder.
Sygdommen har typisk tre stadier:
Stadie 1 – Forkølelsesstadiet varer 1-2 uger og symptomerne er løbende næse, mild feber samt sporadisk tiltagende hoste.
Stadie 2 – Anfaldsstadiet varer mellem 1-6 uger og er kendetegnet ved de typiske voldsomme hosteanfald. Anfaldene kommer som hosteserier med samtidigt vejtrækningsbesvær, og afsluttes med et kraftigt luftindtag og i nogle tilfælde hylende lyd fra struben, hvorefter en ny serie af host starter. Anfaldene kan vare flere minutter og afsluttes ofte med at barnet hoster slim op og der kan også forekomme opkastninger. Mellem hosteanfaldene er der ingen særlige symptomer.
Hos spædbørn under tre måneder kan man i stedet for den typiske ”kigen”, opleve at barnet holder op med at trække vejret.
Stadie 3 – Bedringsfasen varer typisk 2-3 uger hvor symptomerne gradvist aftager, men barnet kan have tilbøjelighed til hosteanfald i forbindelse med luftvejsinfektioner i mange måneder efter sygdommen.
Ifølge Læge Annemarie Bay-Andersen så er kighoste også en belastning for forældrene, der ikke kan gøre meget for at hjælpe barnet når hosteanfaldene optræder, hvilket kan være helt op til 30-40 gange i døgnet.
Smittefare
I Danmark er kighoste en af de allermest smitsomme bakterieinfektion der findes. Læge Annemarie Bay-Andersen uddyber:
Kighoste er meget smitsom og smitter ved nys, hoste, spyt eller lignende. Hvis man er i rum sammen med en person, der har kighoste, kan man godt regne med at blive smittet. Dette gælder naturligvis ikke, hvis man allerede har haft sygdommen eller hvis man er vaccineret.
Derudover er det vigtigt at huske på at kighoste kan smitte lige fra de første host og nys i forkølelsesstadiet og op til seks uger efter hostens frembrud.
Hvis et barn i en daginstitution får kighoste, antager man at 90% af børnene i institutionen vil blive smittet, men mindre man er vaccineret eller har haft sygdommen.
Hvad kan du selv gøre
Ifølge læge Annemarie Bay-Andersen er det vigtigt at følge vaccinationsprogrammet.
Hvis man følger vaccinationsprogrammet, så er langt de fleste børn beskyttet mod kighoste allerede når de er 1 år.
Derudover bør man holde børn, som ikke har modtaget mindst 2 vaccinationer, væk fra institutioner hvor der er kighoste. På samme måde bør personer som har kighoste, undgå kontakt med børn under 1 år.
For at lindre hosten og lette vejrtrækningen kan man ifølge Læge Annemarie Bay-Andersen, hæve hovedgærdet på sengen, så hovedet ligger højere end resten af kroppen.
Hvordan stiller man diagnosen
Diagnosen kan stilles ved at tage en prøve fra næsen med en vatpind, hvorefter man via en laboratorieundersøgelse kan påvise kighostebakterierne. Hvis man er længere fremme i sygdomsforløbet, kan det være nødvendigt at tage en blodprøve, for at måle antistoffer i blodet.
Behandling
Læge Annemarie Bay-Andersen påpeger at der ikke findes nogen egentlig effektiv medicinsk behandling.
Man kan forsøge at behandle kighoste med antibiotika tidligt i sygdomsforløbet, hvilket kan forkorte smitteperioden, men behandling som først starter i anfaldsperioden forkorter ikke forløbet.
Til børn under 1 år giver man altid behandling og hvis der er tale om børn med andre luftvejssygdomme så kan hospitalsindlæggelse og konstant overvågning være påkrævet.
Lad Hejdoktor.dk hjælpe dig
Lad os hjælpe dig hvis du er bekymret eller har spørgsmål til dit heldbred. Hent Hejdoktor.dks app eller kontakt os her.