Kunsten at falde til ro i ferien
Se billedet for dig – en raket med 200 km/t skal forsøge at lande blidt og roligt i ferieland. Mon den formår at decelerere, svinge en halv omgang og lande lydløst og fint i sandet? eller mavelander den med et brag?
Kender du den type, der går direkte fra arbejdet og til sygesengen de første dage af ferien? Det er i hvert fald hvad rigtig mange oplever, selvom det på ingen måde er sådan det skal være. Når man bliver syg i ferien, er som om, at kroppen endelig får lov at komme til orde: ”Så nu har du tid til at høre hvad jeg har skreget efter i uger og måneder?!?” - ”Så kan du måske lære det”.
Det kan også være, at din krop sender dig andre signaler i starten af en ferie – som tegn på, at den har svært ved at komme ned i fart og falde til ro. Måske oplever du:
Rastløshed
Uro i kroppen
Irritabilitet og kort lunte
Tankemylder
Søvnbesvær
Ængstelighed
Det er helt normalt at føle, at det kan være svært at komme ned i gear, når man tager på ferie, da man ofte stadig har tanker om arbejde, opgaver eller forpligtelser.
Når man har vænnet sig til en livsstil med fart på, tager det gerne 1-3 dage og nogle gange endda flere, før man finder roen.
Nogle mennesker er i bedre træning til at komme ned i gear, for det kræver faktisk øvelse at skifte, fra hektisk hverdag til feriemode med et fingerknips.
Ro, afslapning og pauser derfor noget som skal trænes hver dag, og er ikke kun noget der hører ferier til.
Inden quick fix til hvordan du hurtigt og effektivt kan undgå en brutal mavelanding i ferien, så bliver jeg nødt til at forklare lidt om hvordan dit nervesystem fungerer – for det er her at årsagen til dit crash gemmer sig.
Dit nervesystem har både en speeder og en bremse.
Det sympatiske nervesystem er speederen: Når det er aktiveret, er du klar til kamp. Hormoner, der hjælper dig til at klare pressede situationer, bliver pumpet rundt i kroppen. Du er i fuld vigør og kan yde dit ypperste.
Det parasympatiske nervesystem derimod er en bremse på aktivitet. Dets funktion er at skabe ro på efter en aktivering af speederen, så du og din krop kan restituere. Der bliver skruet ned for de stærke aktivitetshormoner, og du får ro på.
Disse to dele af dit nervesystem er ligesom Anna og Lotte eller Gøg og Gokke. De fungerer bare ikke lige så godt alene. Den ene skal helst afløse den anden, for at den anden kan yde sit ypperste.
Speederen har sat sig fast
Når du i starten af en ferie oplever at have svært ved at få ro på, er det højst sandsynligt, fordi dit sympatiske nervesystem har været alt for aktivt alt for længe – uden at være blevet afløst tilstrækkeligt af det parasympatiske system. Der har ikke været – og der er ikke – balance i nervesystemet.
Det, du oplever i de første dage af en ferie, er derfor, at speederen i din krop nærmest har sat sig fast. Der bliver stadig pumpet stærke aktivitetshormoner rundt i kroppen, som gør det svært for dig at finde ro.
Både det sympatiske og parasympatiske nervesystem er en del af dit autonome nervesystem, dvs. at det styrer en masse ting selv, uden for din bevidste opmærksomhed og kontrol. Det klarer fx helt selv, at du trækker vejret, at hjertet slår, at du fordøjer din mad, med meget mere.
Du kan derfor ikke fortælle dit hjerte, at det fx skal holde op med at slå hurtigt, eller fortælle uroen i kroppen, at den skal forsvinde – lige som du sagtens kan fortælle din højre hånd, at den skal kaste en bold eller løfte et glas.
Der skal andre midler i brug til at få balance på det autonome nervesystem, end at fortælle det, at nu skal det tage sig sammen og lade den parasympatiske, rolige del tage over. Sådanne beskeder forstår systemet ikke.
I dag ved vi enormt meget om hjernen og nervesystemet – men vi har på ingen måde det fulde overblik. Man har dog fundet frem til enkelte ting, der ser ud til at kunne hjælpe dig med netop at aktivere dit parasympatiske nervesystem – så du kan få mere ro på.
Aktiver dit parasympatiske nervesystem
Du får her tre bud på, hvad du skal gøre for at aktivere dit parasympatiske nervesystem.
Vejrtrækning
Gennem din vejrtrækning kan du fortælle din krop, at det er ok at falde til ro. Selvom man endnu ikke helt ved hvorfor eller hvordan det virker, viser forskning at du gennem dyb vejrtræning, kan dæmpe aktiviteten i det sympatiske nervesystem og samtidigt højne aktiviteten i det parasympatiske nervesystem.
Her er en simpel åndedrætsøvelse, som du kan benytte: 4-7-8 åndedræt: Træk vejret ind gennem næsen i 4 sekunder, hold vejret i 7 sekunder, og pust langsomt ud gennem munden i 8 sekunder. Gentag dette 3-5 gange.
Kuldepåvirkning.
Noget tyder på, at du også kan dæmpe aktiviteten i dit sympatiske nervesystem og højne aktiviteten i dit parasympatiske nervesystem gennem kuldepåvirkning i form af kolde bade. Prøv dig frem med et æggeur i brusebadet. Du skal ned på mellem 10-15 grader. Er du heldig at skulle på ferie et sted med en iskold pool eller har mulighed for vinterbadning, kan du booste din krops evne til at finde ro gennem at hoppe i og holde ud i 30 sekunder.
3. Vær sammen med dem, du holder af
Hvis du har svært ved at finde ro i starten af ferien, gør du klogt i at prioritere tid sammen med dem, du holder allermest af og har det allerbedst sammen med. Noget tyder nemlig på, at vores parasympatiske nervesystem får en håndsrækning netop her. Gode sociale relationer er altafgørende for vores fysiske og psykiske helbred. Også i forbindelse med at berolige et overophedet nervesystem.
Vi ønsker dig en rigtig god ferie.
Bedste hilsner - Hejdoktors online fysioterapeuter