Læge

Lægens 9 tips til en ferie uden sygdom

Tips til hvordan du kan få en ferie uden sygdom

Hejdoktor.dk har samlet 9 gode råd til hvordan du kan få en ferie uden sygdom.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Hygiejne

Vask dine hænder ofte, især efter toiletbesøg og før du spiser. Det er også en god ide at bruge håndsprit, specielt i de situationer hvor man ikke kan komme til at vaske hænderne. Manglende håndhygiejne er den største kilde til smitte og infektioner – også på ferien.

Medicin på rejsen

Husk at tage de lægemidler med, som du forventer at kunne få brug for på din ferie. Derudover bør du ikke tage din medicin ud af emballagen. Det er en fordel hvis en læge i udlandet skal forstå hvad din medicin indeholder.

Skal man til et Schengen-land, kan du få udstedt en medicinattest eller et pillepas. Der kræves kun pillepas til medicin, der indeholder sløvende eller euforiserende stoffer. Pillepasset er dokumentation for, at den medicin, du har med på rejsen, kun er til eget brug. Du kan få lavet et pillepas på apoteket – husk at tage din medicin og dit pas med hen på apoteket, når du skal have udstedt pillepasset.

Til rejser uden for Schengen-lande, kan det være nødvendigt at få en udtalelse på engelsk fra din læge om, at du medbringer medicin med en lægelig begrundelse og til eget forbrug.

Det er en god ide at pakke medicin, både i kufferter og i din håndbagage, således at du stadig har medicin, hvis nogle af dine kufferter skulle blive væk under rejsen.

Husk at Hejdoktor.dk kan hjælpe dig med at forny recepter hvis du har glemt det inden afrejsen.

Kend din destination og husk vaccinationer

Selvom det er meget sjældent at man bliver alvorligt syg på udenlandsrejser, så er det en god ide at sætte sig ind i forholdsregler og hvilke vaccinationer der er påkrævet i det land, man skal til, herunder også om der er udbryd af specielle virus eller lignende.

Statens Serum Institut kan man selv undersøge, hvilke vaccinationer man har brug for inden afrejse. Vær også opmærksom på aktuelle udbrud af smitsomme sygdomme og vira.

Visse typer vaccinationer og forebyggende medicin skal gives i god tid før afrejse. Gå derfor til din læge i god tid inden afrejse.

Vær opmærksom på hvad du spiser

I de fleste lande skal man være opmærksom på fødevarer, som ikke er varmebehandlet. Frisk frugt og salat kan se lækkert ud, men måske skal du undlade at spise det, da diarré og opkast er den hyppigste sygdom under ferie.

Derudover er det vigtigt at undgå at drikke postevand på ferien. I stedet bør man drikke vand fra forseglede flasker. Det er en god ide at bede tjeneren om at åbne flasken ved bordet og derudover bør man holde sig fra isterninger hvis de er lavet af postevand.

Rejseforsikringer

Det er en god ide at tegne en rejseforsikring før afrejsen, således at man kan få dækket udgifterne ved sygdom og behov for hjemtransport.  Tjek om forsikringen også dækker hjemtransport for resten af familien, så I kan komme hjem med det syge familiemedlem. Medbring derudover også det blå europæisk sundhedskort, hvis du rejser inden for EU / EØS.

Husk at dig og din familie kan få hjælp fra Hejdoktor.dks læger på ferien. Kontakt lægerne på din mobil eller computer – læs mere her.

Ingen solcreme – ingen solbadning

Husk solcreme! Udover at det gør ond at blive solbrændt, så øger det også risikoen for at få hudkræft. Brug en vandfast solcreme med høj faktor og husk at smøre dig og din familie ind flere gange om dagen.

Flyveturen

En typisk gene ved flyveturen er propper i ørerne, som kan give hovedpine og smerter i ørerne, specielt i forbindelse med at flyet letter og lander. Man kan mindske smerten ved at gabe, synke, tygge og drikke, da disse bevægelser kan hjælpe med at udligne trykket i ørerne.

En anden klassisk gene er tørre læber og slimhinder, som skyldes at luften i kabinen er tør. Derfor er det en god idé at huske læbepomade og creme.

For at imødegå risikoen for blodpropper i benene under flyveturen, er det en god ide at strække benene en gang i timen. Derudover kan man også strække benene under sædet og lav cirkelbevægelser med anklerne samt vippe dem op og ned. En anden mulighed er at benytte kompressionsstrømper, som skaber tryk i benene, hvilket hjælper blodet til nemmere at løbe rundt.

Husk at få nok væske på ferien

Er du på ferie i et varmt land, er det vigtigt at du sørger for at få nok væske. Varmen får dig til at svede, hvilket medfører tab af både væske og salt. En god huskeregel er at en almindelig voksen skal drikke mindst 2,5 liter væske om dagen. Saltindtaget kan komme fra madvarer eller drikkevarer som indeholder salt.

Symptomerne på væskemangel er hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær og især ældre mennesker skal være opmærksomme på væskeindtaget, fordi de i mindre grad mærker tørsten. Derudover skal forældre holde øje med væskeindtaget hos de mindste børn.

Undgå stress på ferie

Høje forventninger til ferien kan blive en kilde til stress, hvis dele af ferien viser sig ikke at blive som man havde forestillet sig. Derfor er det vigtigt at have realistiske forventninger til ferien.

Et godt råd er at tale med de personer du skal rejse sammen med og få afstemt, hvad I hver især har af forventninger til ferien og til hinanden.

Lad Hejdoktor.dk hjælpe dig

Lad vores læger hjælpe dig hvis du er bekymret eller har brug for hjælp på ferien. Hent app’en eller kontakt Hejdoktor.dk på din computer her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

DiarreFerieRejse