Hvis man har social angst, så er socialt samvær oftest præget af ængstelighed, bekymringer og uro. Vi har fået vores dygtige psykologer til at forklare lidt om, hvad social angst egentlig er, hvordan det føles, og selvfølgelig også hvordan det kan behandles.
Hvad er social angst/social forbi?
Hvis man har social angst, så er man ofte meget bekymret for at blive dømt/kritiseret eller for at træde ved siden af i sociale sammenhænge. Nogle begynder helt at undgå at være sociale, da de bliver så ængstelige og drænede over at spekulere på, om de mon siger noget forkert, er pinlige eller på anden vis stikker ud.
Angsten og bekymringerne fylder ikke blot i selve de sociale situationer, men er derimod også stærkt tilstedeværende i tiden op til de frygtede interaktioner. Social angst er altså meget drænende, og kan tære rigtig meget på overskuddet hos den ramte.
Social angst bør ikke forveksles eller sidestilles med almindelig generthed, da social angst ikke bare lige forsvinder, når man ”tør op”, eller får brudt isen
For nogle mennesker har deres sociale angst tvunget dem ud af deres ønskede uddannelse, forhindret dem i at varetage deres job, eller gjort hverdagsaktiviteter som at handle ind og tage offentligt transport til store udfordringer, der skal overkommes
Hvordan føles social angst:
Angsten manifesteres også som fysiske symptomer, og for mange indebærer dette eksempelvis:
Svedeture
Tørhed i munden
Åndenød og vejrtrækningsbesvær
Rysten eller sitren
Fornemmelsen af at blive kvalt
Stik og/eller trykken i brystet
Kvalme
Uro og ubehag i maven
At føle sig ør og svimmel
Skiftevis hedeture og kuldegysninger
Følelsen af snurren i hænder og/eller fødder
Rødmen i ansigtet
Behandling af social angst:
Psykoterapi anbefales som behandling af social angst. Herunder er kognitiv adfærdsterapi enormt effektivt mod angsten, og man vil lære at håndtere/ændre sine ængstelige og uhensigtsmæssige tanker omkring de sociale situationer.
Man kan tage et stort skridt mod bedring, hvis man kan identificere, hvorfor angsten opstår. Altså undersøge hvad det er, som man frygter, der vil ske i de givne sociale situationer og lade sig udfordre. Gennem eksponeringsterapi – altså ved at gøre nogle af de ting, som man frygter allermest, så udfordrer man angsten. Dertil opdager man også, at frygten ikke er rationel eller udviser et retvisende billede af omverdenen, og at vi alle oftest vil hinanden det allerbedste, og selv hvis man siger noget ’pinligt’, så er det glemt igen på 0,5.
Medicin kan også være nødvendigt:
Nogle mennesker opnår ikke de ønskede resultater gennem den førnævnte psykoterapi, og vil måske derfor anbefales antidepressive.
Spørg efter hjælp, for det fortjener du nemlig:
Hvis du mistænker, at du har social angst, så sørg for at tale med din læge eller hiv fat i en af vores dygtige psykologer. Angsten skal ikke tilbageholde dig fra at leve det liv, som du ønsker og fortjener. Du kan og vil få det bedre, men du skal selv tage det første skridt og søge hjælpen, også selvom det kan føles grænseoverskridende.