Dette kendetegner et løberknæ.
Et løberknæ kendetegnes ved smerter på ydersiden af knæet. Ofte er det idrætsaktive, der får denne overbelastningsskade, og særligt er det løbere og cykelryttere.
Til en start kan smerterne føles diffuse, og det kan være svært, at pege præcist på hvor smerterne egentlig stammer fra. Senere bliver smerterne mere og mere skarpe, og centraliseret omkring knoglefremspringet på ydersiden af knæet. I begyndelsen skal der gerne et vis antal kilometers løb/cykling til, før irritationen bliver mærkbar, men med tiden skal der mindre og mindre belastning til, før smerterne sætter ind. Løb ned af bakke er gerne særligt provokerende for et løberknæ.
Hvad er skadesmekanismen
Fra hoftekammen (ilium) til underbenets yderside (tibia), forløber et langt stærkt bindevævs bånd, også kaldet traktus iliotibialis. Traktus hæfter på et lille knoglefremspring på ydersiden af knæet. I mellem knogle og traktus (ca 2. cm over ledlinjen) ligger en lille slimsæk, og dennes opgave er at nedsætte friktionen mellem de to væv. Hvis slimsækken gentagne gange irriteres, hæver den og bliver derved klemt, hver gang knæet bøjes og strækkes (særligt ved ca. 30 graders ekstension). Der sker derfor en overbelastningsreaktion med inflammation af slimsækken til følge.
Hvad er behandlingen
Aflastning fra provokerende idrætsaktivitet, overgå evt. til svømning i genoptræningsperioden.
Få tjekket din fodstilling under løb, overpronation i foden kan fremprovokere et løberknæ.
Styrke omkring hoften, udstrækning af traktus – kontakt Hejdoktors fysioterapeuter for et specifikt
træningsprogram.Langsom tilbagevenden til løb med intervalbaseret træning, også her kan Hejdoktors fysioterapeuter være behjælpelige med dosering, tips og tricks.
Et løberknæ skal ikke løbes væk og kræver aktive tiltag for at blive bedre.
Hejdoktors fysioterapeuter sidder klar til at hjælpe dig tilbage på landevejen igen, vi kræver ingen forudgående henvisning fra egen læge, og vi har ingen ventetid. Kontakt os lige her.