Diætist

Low FODMAP-diæt

Low FODMAP-diæt

Low FODMAP-diæten kan for nogle mennesker med irritabel tyktarm (IBS) hjælpe med at mindske symptomer såsom oppustethed, mavesmerter, luft i maven og løs afføring. Forskning har påvist, at mellem 50 og 75 procent af mennesker med irritabel tyktarm oplever en reduktion i deres symptomer ved at følge en diæt, der har et lavt indhold af specifikke kulhydrater, som tyndtarmen har svært ved at fordøje. Denne diæt er kendt som en "low FODMAP-diæt". I praksis betyder det at du skal udelukke fødevarer der indeholder FODMAP´s. 

Online diætist?

Få hjælp til Low FODMAP-diæten

Book en konsultation

Low FODMAP diæten er en kompliceret diæt og nogle mennesker oplever ikke at effekten er tilstrækkelig. Det kan derfor være en god ide at starte med at afprøve nogle mindre komplicerede kostråd. Måske det er tilstrækkeligt til at afhjælpe eller lindre dine symptomer. Link til blog om IBS.

Hvad betyder FODMAP?

FODMAP er en forkortelse for "Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols,". Oversat til dansk betyder det en gruppe af særlige typer af kulhydrater som tyndtarmen har svært ved at nedbryde og optage. Derfor sendes disse særlige kulhydrater videre til tyktarmen. I tyktarmen nedbrydes disse kulhydrater hurtigt af bakterier og tiltrækker vand. Hos mennesker med IBS fører dette til luft i maven, oppustethed og løs afføring.

Hvad er FODMAP-diæten? 

Low FODMAP-diæten er en udelukkelsesdiæt, men ikke en kulhydratfattig eller glutenfri diæt. Alle former for kød, fisk, fjerkræ, æg og fedtstof må anvendes. Det betyder at du skal udelukke eller begrænse mængden af de kulhydrater som din tarm har svært ved at nedbryde. Low FODMAP-diæten er altså  en kost med et lavt indhold af FODMAP´s (Fermentertbare Oligo,- Di, – Monosakkarider og (And) Polyoler). Diæten er 

For at finde ud af hvilke fødevarer der giver dig problemer og hvor stor en mængde der skal til før end du får problemer, er du nødt til at prøve dig frem. Derfor starter du med i 4-6 uger at udelukke fødevarer, der indeholder særlige kulhydrater. Derefter begynder du gradvist at genindføre disse fødevarer i små mængder og øger mængden langsomt, indtil symptomerne vender tilbage. Dette hjælper med at afgøre, hvor meget du kan tåle, altså dit individuelle toleranceniveau. Det er som nævnt vigtigt at understrege, at low FODMAP-diæten er en kompleks diæt, der fungerer bedst, når den følges med vejledning fra en diætist.

Hvilke fødevarer indeholder FODMAP`s?

FODMAP er som nævnt en forkortelse for "Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols,".

Oligosakkarider omfatter  fruktaner og galaktaner. De nedbrydes stort set ikke, og hovedparten nedbrydes derfor i tyktarmen af bakterier. Ved denne proces dannes der luft. Den dannede luft kan give problemer med oppustet mave, mavesmerter og luftafgang. Fruktanerne for eksempel i løg, hvidløg og almindelig hvede samt rug. Galaktanerne findes tørrede bælgfrugter.

Disakkarider omfatter laktose, som også kaldes mælkesukker. Nogle mennesker med IBS tåler ikke mælkesukker. I low FODMAP-diæten kan laktoseholdige fødevarer eventuelt udelades og erstattes med laktosefri alternativer. Laktose findes i mejeriprodukter som mælk, fløde, kakao og mælkechokolade.

Du kan læse med om laktosefri diæt her.

Monosakkarider omfatter fruktose, som findes i frugt. Nogle mennesker med har vanskeligheder med at absorbere fruktose, især hvis det indtages i store mængder. Fruktose findes blandt andet frugter som æbler, pærer, mango og honning. Fruktose findes også i grøntsager som eks. asparges og sukkerærter.

Polyoler omfatter sukkeralkoholer som for eksempel sorbitol og mannitol. Sorbitol findes i stenfrugter (eksempelvis blommer, kirsebær) men også i sukkerfri tyggegummi og pastiller. Mannitol findes i svampe og blomkål. De fleste mennesker kan kun tolerere små mængder sorbitol uden at opleve oppustethed, men personer med IBS kan opleve flere symptomer ved indtagelse af polyoler.

Diætistens rolle i forbindelse med en low FODMAP-diæt

Hvis du har IBS og ønsker at afprøve om en low FODMAP-diæt kan være hjælpsom for dig, kan det være en god idé at søge hjælp fra en diætist, der har specialiseret sig i denne diæt form. Diætistens kan vejlede dig om antallet af måltider, fedtindhold, fiberindhold, fuldkorn og væskeindtag. Derudover spiller diætisten en afgørende rolle i at guide dig igennem, hvordan du skal tilpasse dit indtag af FODMAPs både i opstartsfasen og når du efter 4-6 uger skal begynde at genintroducere forskellige fødevarer.