Mænd går markant mindre til læge og tandlæge end kvinder – og det er et kæmpe problem for mændenes sundhed.
Mænd har overdødelighed på mange sygdomme, eksempelvis viser tal fra Diabetesforeningen at overdødeligheden for kvinder med diabetes er 40 procent, mens den for mænd er 57 procent. Der er cirka 10 procent flere mænd end kvinder som dør af kræft om året, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse og tal fra Danmarks Statistisk fortæller at mænds middellevetid er 78,8 år mens kvindernes middellevetid er 82,8 år.
Der er stor sandsynlighed for at en af årsagerne til mænds større dødelighed og overrepræsentation på mange sygdomme, er forbundet med udfordringen ved at få mænd til at gå til lægen, og derved øge muligheden for at opdage sygdomme i tide.
– Faktisk går mændene cirka 35 procent mindre til egen læge end kvinder gør, fortæller Mikkel Geertsen fra Hejdoktor.dk – Danmarks nye online lægetjeneste. Han påpeger derudover:
– Ifølge Danmarks Statistik er der også langt flere mænd end kvinder, der slet ikke går til læge. 20,2 procent af alle mænd over 18 år havde i 2016 ingen kontakter med almen læge, mens tallet for kvinder er 8,8 procent.
Det er for besværligt både at bestille tid og at få tid hos lægen, lyder det fra mange mænd.
– Faktisk går mændene cirka 35 procent mindre til egen læge end kvinder gør, fortæller Mikkel Geertsen fra Hejdoktor.dk – Danmarks nye online lægetjeneste. Han påpeger derudover:
– Der er også langt flere mænd end kvinder, der slet ikke går til læge. 20,2 procent af alle mænd over 18 år havde i 2016 ingen kontakter med almen læge, mens tallet for kvinder er 8,8 procent.
Hvad er årsagen?
Forum for Mænds Sundhed har lavet en interviewundersøgelse med en række mænd for at forstå hvorfor mændene ikke går til lægen. Undersøgelsen peger på flere årsager, bl.a. at der er for kort tid til at nå at tale om alt det, som mændene gerne vil, samt at mændene er bange for at være til besvær og for at virke pylrede. Derfor går de ikke til lægen med hvad de selv opfatter som bagateller, men først når de føler sig alvorligt syge. En anden årsag er at mænd generelt er dårligere end kvinder til at tale om og forholde sig til at sygdom og livsstilændringer.
En løsning kunne være at tilbyde mændene nemmere og mere fleksible måder, til at komme i kontakt med en læge fortæller Mikkel Geertsen og uddyber:
– Det kunne eksempelvis være via videokonsultationer uden for almindelige åbningstid, således at der er nemmere og flere muligheder for at tale med en speciallæge i almen medicin.
Lægens tilgængelighed
Det hænger godt sammen med de barrierer som mange mænd oplever i forhold til at komme til lægen. Mændene finder bl.a. lægens åbningstider udfordrende og flere synes det er meget vanskeligt at gå til lægen i arbejdstiden. Tid er penge, og derfor ser nogle mænd et besøg hos lægen ses som en dårlig investering.
– Det handler også meget om at få mænd til at tale om sundhed og helbred, med venner, familie og kollegaer, således at sundhed ikke er et tabubelagt emne som hæmmer mænds livskvalitet, fortæller Mikkel Geertsen afsluttende.