Facts:
Den hyppigste grund til sygemelding i Danmark og den hyppigste grund til at folk forlader arbejdsmarkedet før tid, er ondt i ryggen.
16% af danskerne angiver at have haft ondt i ryggen inden for de seneste 14 dage.
Rygsmerter indtager en 9 plads over sygdomme der hæmmer flest folk verden over, og er den problematik, som flest mennesker søger behandling for.
På listen over de sygdomme som på verdensplan medfører flest år levet, med uarbejdsdygtighed og handicap, er rygsmerter i absolut top.
Hvis du haft ondt i ryggen én gang, så kommer det højest sandsynligt igen – 7/10 får tilbagefald.
Præmissen ved at være menneske og gå på to ben, er at rygsmerter uhjælpeligt vil være en tilstand du oplever, på et eller andet tidspunkt i løbet af dit liv.
Der behøver ikke at være en vævsskade i ryggen for at have smerter.
Det kan være svært at finde årsagen til rygsmerter.
Rygsmerter har i langt de fleste tilfælde en god prognose.
Rygsøjlen er ret fantastisk
Rygsøjlen er et fantastisk organ, som sørger for at holde mennesket balanceret og oprejst.
Disks indskudt mellem ryggens 24 hvirvler, sørger for at vi har en fleksibel støtte, som gør det muligt for os at bevæge os, i mange retninger.
Ryggen er stærk, udholdende og fungerer som en del af kroppens støddæmpersystem, dens krumninger gør at vores hoved og hjerne beskyttes mod de stød som opstår, når vi går og løber.
Ryggen huser og omslutter vores nervesystem, som er en direkte forlængelse af hjernen.
Nervesystemet ligger som fine lange tråde inde i rygmarvskanalen, som løber ud til alle kroppens lemmer og organer. Herved kan hjernen få tilbagemeldinger og udsende signaler gennem nervetrådene som styrer, mærker og kontrollerer kroppen.
Når man har ondt i ryggen, kommer der ofte tryk og påvirkning af nervesystemet, med udstrålende smerter, mindre følsomhed og kontrol i dets forsyningsområder.
Smerter i ryggen er i lille grad et aldersproblem, børn helt ned til 10års alderen klager periodisk over smerter. Og statistikken viser dramatisk stigning fra 12-18 år – så rygsmerter det er noget der foregår hos mennesker hele livet igennem.
Kan man løfte forkert?
Der findes ikke en rigtig eller forkert løftestilling. Men der er nogle mennesker, der har fået en løfteskade, ved at løfte mere end hvad deres rygvæv kunne holde til. Eller har løftet så mange gange at ryggen er blevet udtrættet, og er derfor i højere risiko for at få en skade på vævet.
Paradigmeskift i rygbehandlingen
For bare 5-10 år siden havde et opkald til din arbejdsgiver ofte udløst følgende sætninger, når du ringede ind med smerter i ryggen: ”stakkels dig, hold dig hjemme, tag det stille og roligt, gå til lægen og tag smertestillende, måske sygemeld dig i nogle dage”.
Hos lægen fik du højest sandsynligt smertestillende og en henvisning til en røntgen eller MR-scanning.
Man havde på det tidspunkt en ”apparatfejls-model-tankegang” – noget er galt, det må vi finde en forklaring på. Man har forsøgt med at scanne og medicinerer sig til en løsning på problemet.
Men hvis man skal følge den nyeste viden på området, så er det faktisk langt fra det, der får dig hurtigst tilbage på benene.
Nu lyder anbefalingerne i grove træk:
Smerter er ikke noget man dør af, så kan du komme på arbejde, og gerne med hjælp fra en samarbejdsvillig arbejdsgiver, som vil gøre det muligt for dig, at bruge dine kompetencer og ressourcer i en midlertidig omlægning af dine arbejdsopgaver, som din smertefulde ryg kan håndtere. Ja, så har vi en nøgle til første del af behandlingen. BLIV I DIN HVERDAG!
Dernæst er det ikke tilrådeligt at holde sengen. Nix – det er ud og holde dig aktiv, gåture, lav øvelser, bevæg dig. FYSISK AKTIVITET BEDRE RYGSMERTER.
SØG INFORMATION OG VIDEN. Hvad er rygsmerter, hvordan kommer man omkring dem, dyk i den viden der er på området. Der er ingen grund til at ty til MR og røntgen med det samme, da man sjældent kan se noget, man kan bruge til noget alligevel. Ca. 1/5 af danskerne har en discusprolaps diagnosticeret via MR billeder, dog uden af have de mindste ryggener.
Man må selvfølgelig gerne lægge is eller varme på den smertende ryg, hvis man føler det hjælper, det skader i hvert fald ikke.
Medicin er ej heller førstelinje behandling længere, da det har vist sig, at der kun har meget lille effekt.
Forebyg og behanding
Hvad kan man så selv gøre for at forebygge og behandle rygsmerterne, når man først har fået dem indenfor døren?
Undersøgelser viser at kroppen er et biologisk system, som responderer på belastning ved at blive stærkere og det er den grundlæggende tænkning i rygbehandling i dag.
Din fysioterapeut kan lave et træningsoplæg, hvor styrketræning er selve behandlingen.
Vi vil gerne hjælpe dig, så du kan komme hurtigt videre fra dine rygsmerter, kontakt os i dag lige her.
Kilder:
Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder for institut for idræt og biomekanik på Syddansk universitet.
Andreas Holtermann, seniorforsker ved kiropraktorernes videnscenter og professor med speciale i arbejde og helbred ved det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø.