Læge

Migræne er en folkesygdom

Migræne er en folkesygdom!

Langt de fleste danskere oplever på et eller andet tidspunkt at have hovedpine. Hvis hovedpine er noget som man oplever ofte og af længere perioder, kan det have både store sociale og økonomiske konsekvenser for både den enkelte person og for samfundet.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Hvad er migræne

Migræne er en af de hyppigste hovedpineformer sammen med spændingshovedpine og klyngehovedpine. Ifølge Sundhedsstyrelsen så lider mere end 640.000 danskere lider af migræne, som oftere rammer kvinder end mænd. Symptomerne opstår typisk i 20 års-alderen og aftager hyppigt med stigende alder.

Migræne er en halvsides dunkende hovedpine, som kan ses i alle aldersklasser. Ofte er den ledsaget af kvalme og/eller opkastninger. Man bliver overfølsom over for næsten alle udefrakommende påvirkninger og migrænepatienter finder søger derfor ofte hvile i et mørkt, stille lokale.

– Migræne findes i to former – med og uden aura. Ved migræne med aura optræder der forud for hovedpinen syns-, føle- eller tale forstyrrelser forklarer overlæge og speciallæge i neurologi Martin Tøttrup Kelkelund.

Symptomer

– De klassiske  hovedpine-smerter er typisk lokaliseret til den ene side af hovedet, ofte dunkende, af moderat til svær styrke og forværres ved fysisk aktivitet. forklarer Martin Tøttrup Kelkelund og fortsætter:

–  For at kunne stille diagnosen behøver alle de nævnte symptomer  ikke at være til stede, men der skal være enten kvalme, opkastning eller lyd- og lys-overfølsomhed til stede.

Hvorfor får man migræne?

Martin Tøttrup Kelkelund fortæller at hjernens blodkar, ved et migræneanfald, ændrer størrelse og nerverne, som omgiver blodårerne, frigør kemikalier og der sender smertesignaler til hjernen.

– Årsagen til migræne er ikke klarlagt, men forskningen peger på at årsagen er at hjernen er overfølsom over for signaler fra smertemålerne i hjernen.

Hvad kan fremprovokere migræneanfald og hvad kan du selv gøre

Martin Tøttrup Kelkelund forklarer at der er mange forskellige faktorer som kan fremkalde migræneanfald, eksempelvis forskellige føde- eller drikkevarer som ost, lakrids, chokolade eller rødvin. Dette kan dog typisk skifte over tid og fra dag til dag, og derudover får nogle kvinder hyppigere anfald i forbindelse med deres menstruation.

– Man kan selv gøre en del i forbindelse med ens livsstil og hvis man lider af migræne, bør man undgå kendte provokerede faktorer som rygning, alkohol, for lidt eller for meget søvn samt fødevarer, som man ved fremprovokerer anfald.

Hvordan behandles migræne?

Ifølge Martin Tøttrup Kelkelund så starter man typisk med at behandle migræne med såkaldt anfaldsbehandling, som består af enten tabletter, indsprøjtninger, stikpiller eller næsespray.

– Har man vis man har hyppige anfald af migræne, vil man typisk begynde at behandle mere forebyggende eksempelvis tabletter, der skal tages hver eneste dag fortæller neurologen.

Fakta om migræne

  • I Danmark er ca. 640.000 personer med migræne

  • Personer med migræne har årligt 1.7 mio. flere besøg hos alment praktiserende læger end personer uden migræne. Det svarer til 5% af alle besøg hos praktiserende læger

  • Erhvervsaktive personer med migræne har årligt 3.8 mio. flere sygedage end erhvervsaktive personer uden migræne. Det svarer til ca. 14% af alle sygedage

  • Hvert år koster migræne 420 mio. Kr. i behandling og 1.2 mia. Kr. i tabt arbejdsfortjeneste

  • Det anslås, at sygdommen er skyld i mere end 700.000 tabte arbejdsdag om året i Danmark

Kilde: www.hovedpineforeningen.dk og Sundhedsstyrelsens rapport om sygdomsbyrden i Danmark oktober 2015

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Migræne