Psykolog

Selvværd

Hvad er selvværd og hvordan adskiller det sig fra selvtillid? Vores selvværd handler om det syn vi har på os selv, de meninger og holdninger vi har om os selv, og den værdi vi tillægger os selv som person. Altså, hvor høje eller lave tanker vi har om os selv.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Selvtillid derimod, har at gøre med tro på egne evner. Jeg tror på at jeg klarer den her eksamen. Jeg er selvsikker på at jeg nok skal klare de nye opgaver ude på arbejdet. Selvtillid handler altså mere om troen på at vi nok skal være succesfuld, og kommer ofte på baggrund af tidligere succesfulde erfaringer, som skaber en god cirkel af succes og derved også højnet selvtillid.

Selvværdet derimod rækker langt dybere og bliver langsomt formet og bygget allerede helt tilbage i barndommen. Oplever vi at vores selvværd lider, kan det ofte spores tilbage til udfordringer i barndommen. Nogle med lavt selvværd er gået igennem en folkeskole hvor de er blevet mobbet hele deres liv, hvilket har sat sig og skabt en forståelse omkring dem selv, at de ikke er gode nok, at folk ikke kan lide dem og at andre mennesker ikke vil en det bedste.

I andre tilfælde kan et lavt selvværd udspringe fra en opvækst hvor forældrene ikke har været tilstede følelsesmæssigt og vist kærlighed og interesse. Det kan medføre at man ikke føler sig værdsat og elsket af sine forældre, hvilket kommer til at sidde fast i en op igennem voksenlivet, med følelser af at man ikke er god eller værdig nok til at blive elsket.

Nogle af de store problemer med at have lavt selvværd i voksenlivet, er hvordan det påvirker ens navigering i livet. Personer der kæmper med lavt selvværd har det med at glemme en selv, ens egne følelser og behov, da man ikke føler at man selv har betydning eller er vigtig. Det kan eksempelvis medføre at man giver alt for meget af sig selv på sin arbejdsplads, uden at mærke efter eller sætte grænser, indtil at man til sidst brænder ud med stress. Det kan også medføre at man bliver i et usundt romantisk forhold alt for længe, da man ikke mærker og står op for sig selv.

Et lavt selvværd kan også skabe begrænsninger i sociale sammenhænge. Man kan hurtigt føle at andre ikke er interesseret i en, eller at man ikke er god nok til at være med i fællesskabet. Så er det nemmere at trække sig og ikke deltage, hvilket hurtigt bliver en negativ cirkel med isolation og ensomhed.

I terapien vil man i fællesskab arbejde med minderne og oplevelserne fra barndommen som har sat blokader for at ens selvværd kan blomstre. Samtidig vil man også arbejde med og udfordre negative tanker som udspringer af selvværdet. Samt fokusere på positive aspekter af livet og ens personlighed, som har det med at blive glemt eller overset når selvværdet lider.

Få hjælp fra vores psykologer

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp til dit misbrug. Læs mere her.

Online Psykolog
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Selvværd