Stress kan sætte sig som fysiske symptomer såsom vejrtrækningsbesvær, hjertebanken eller ondt i maven. I sidste ende er stress dog en psykisk tilstand og skal derfor også forstås og behandles på psykologisk vis. Når man ser på stress som en psykisk tilstand og behandler den ud fra de principper, vil man også se at de fysiske symptomer forsvinder.
Har du brug for hjælp?
Book tid hos vores psykologer nu!
Hvorfor er stress så en psykisk tilstand hvis man mærker fysiske symptomer? Svaret er at det hele hænger sammen, psyken og kroppen er forbundet i et tæt sammenspil. Stressen er kommet fordi at ens mentale overskud ikke kan kapere mere. Vi har kun en vis mængde mental energi og overskud i løbet af en dag. Ender vi så med at presse citronen og bruge flere ressourcer end vi har så bliver sindet fyldt op og stressen kommer frem.
Hvordan kan en psykolog hjælpe en videre så man kommer af med stressen? Psykologen kan hjælpe en med at få sat ord på mange af de følelser og bekymringer man rummer når man pludselig er blevet ramt af stress. Nogle gange har vi måske også nogle opfattelser med i bagagen omkring at vi skal præstere højt og gerne gøre tingene perfekt hvilket kan lede til at vi presser os selv ud i stressen. Her kan samtaleterapi være godt til at identificere disse opfattelser og udfordre dem i fællesskab med en psykolog.
Psykologen kan også hjælpe en med at blive klogere på de adfærdsmønstre der måske har ledt til stress. I terapi rummet vil man gå ind at kigge på mønstre i dagligdagen og i fællesskab få en bredere forståelse for scenarier i hjemmet eller på arbejdspladsen der har ledt til stress og hvordan man kan undgå- samt forebygge at man kommer derhen igen i fremtiden. Psykologen kan også hjælpe en med at navigere i stressen så man på bedst mulig vis kommer tilbage på rette fod uden bump og tilbagefald på vejen.
Ønsker du at læse mere om symptomer på stress så læs mere her
Få hjælp
Husk at du altid kan tale med din læge eller en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.