Da vi nu som bekendt tilbyder psykologsamtaler hos Hejdoktor, så har vi i denne tid særligt fokus på at forklare lidt om angstlidelser. Der findes mange forskellige jokes og vittige kommentarer om mennesker, der lider af helbredsangst/sygdomsangst, men lidelsen er faktisk alt andet end morsom.
Hvad er sygdomsangst?
Hvis man lider af sygdomsangst, så er man ofte meget bange for, at man er uhelbredeligt syg. Almindelige signaler fra kroppen kan her overfortolkes som tegn på fx alvorlig sygdom, blodpropper eller lignende.
De sygdomsangstramte får typisk angst/panikanfald, når deres ængstelige tanker får overbevist dem om, at de er uhelbredeligt syge, hvilket kan være enormt drænende og til tider nærmest invaliderende for dem
Under COVID-19 har man bemærket en stigning i antallet personer med sygdomsangst
Frygten for at være alvorligt syg:
Man kan måske være tilbøjelige til at tro, at mennesker med sygdomsangst blot ønsker opmærksomhed og omsorg, men det er altså sjældent tilfældet. Oftest er den ramte fuldstændig overbevist om at være alvorligt syg, hvilket forårsager dem megen angst, mange bekymringer og søvnløse nætter.
Personer der lider af sygdomsangst, opsøger oftere lægen end gennemsnittet
Når lægen afkræfter deres værste frygt, og de altså får at vide, at de er sunde og raske, så nager tvivlen stadig for, om det nu også kan passe
Lægebesøgene virker dermed oftest kun beroligende ganske kortvarigt før angsten igen tager over
At Google ”symptomerne” er skruen uden ende:
I håbet om at blive beroliget, vil den sygdomsangste ofte forsøge at google sine symptomer. Dette vil dog sandsynligvis have den stikmodsatte effekt. I stedet for at blive forsikret om, at det man oplever i kroppen, er ganske harmløst, så vil søgemaskinen jo selvfølgelig foreslå alle de sygdomme, som kan forårsage netop det googlede symptom. På den måde kommer man altså til at fodre sygdomsangsten, og pludseligt kan man få sine symptomer til at matche netop den beskrevne sygdom, som googlesøgningen førte frem til.
Behandling af sygdomsangst:
Målet med behandling er selvfølgelig, at den ramte opnår indsigt i, at der er tale om angst og ikke alvorlige sygdomme. Dette kan eksempelvis opnås gennem kognitiv adfærdsterapi, hvor man stræber imod at ændre de uhensigtsmæssige tanke- og handlemønstre.
Hvis man både er deprimeret og har sygdomsangst, kan det også blive aktuelt at prøve medicin
Få hjælp til at kontrollere angsten:
Husk at du altid kan tale med din læge eller en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp til at bremse din sygdomsangst. Der findes nemlig måder at kontrollere bekymringerne på, man skal ”bare” lige have dem lært, og det er der absolut ingen skam i, at skulle have hjælp til.