Denne nytårsaften bliver ligesom resten af år 2020 lidt anderledes, end hvad vi ellers er vant til. Der er dog formentlig mange af os, som fortsat holder fast i de fleste af traditionerne med lækker mad på menuen, fyrværkeri og selvfølgelig champagne. Fyrværkeri kan dog være lunefuldt, og ligeså kan de der traditionsforbundne østers.
Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du kan passe godt på dig selv og dine nærmeste.
Kender du Sikkerhedsstyrelsens 5 fyrværkeriråd?
Fyrværkeri kan være utroligt smukt og festligt, når det sådan oplyser nattehimlen i eksplosioner af lys, glimmer og farver. Det er dog uhyre vigtigt at huske på sikkerheden, da det jo netop er krudt, vi har med at gøre.
Husk altid at bruge beskyttelsesbriller, uanset om du er tilskuer, eller den der affyrer
Sørg for kun at affyre godkendt, CE-mærket fyrværkeri. Hold dig fra det hjemmelavede og ulovlige, det kan koste dig og dine nærmeste al for dyrt!
Husk at du aldrig skal holde tændt fyrværkeri i hænderne, det kan påføre dig skader for livet!
Hold sikkerhedsafstanden – og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet
Gå aldrig tilbage til en fuser!
Østers kan forårsage Roskildesyge
Sidste år ved nytårstid blev mindst 180 danskere syge med madforgiftning, efter de havde indtaget østers fra Frankrig. Sundhedsstyrelsen mistænkte, at disse østers var inficerede med norovirus/Roskildesyge grundet overløb af spildevand i området. Norovirus medfører symptomer som fx kvalme, opkast og diarré.
Husk at tjekke dine østers
En åben østers, skal lukke sig, når du slår den let på skallen. Hvis den ikke lukker sig, så er det fordi den er død, og du skal dermed ikke spise den hverken rå eller tilberedt
En østers skal lugte frisk, når den åbnes
Ser skallen beskadiget ud? Så smid den hellere ud
Hvis du tilbereder østers i deres skal, så skal de åbne sig
Godt og sikkert nytår!
Vi ønsker dig og dine et rigtig godt og sikkert nytår, og husk du altid kan konsultere dig med en af vores læger, hvis du har brug for hjælp.