Børneorm, også kaldet småorm, er en infektion med ormen Enterobius vermicularis i tyktarmen – herunder endetarmen. Det er en lille, gulhvid orm, som er 8-13 mm x 0,5 mm stor. Mennesket er dens eneste vært, og en person smittet med børneorm kan huse fra nogle få til flere hundrede orme. Smitte bliver overført direkte fra endetarmen til mund.
Hyppighed
Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark.
Årsag til børneorm
Smitte sker direkte fra endetarm til mund. Du kan blive smittet ved kontakt med en person, som har æg fra børneorm på hænderne. Smitten kan også ske ved, at æggene befinder sig på et håndklæde, eller ved at æg bliver luftbårne, fordi de rystes løs fra smittet undertøj eller sengetøj.
Æg fra ormen kan overleve i dage uden for kroppen, specielt ved høj fugtighed. Ved dårlige hygiejniske forhold er du ekstra udsat for at blive smittet med børneorm.
Mad, som er berørt af tilsølede hænder, kan også sprede infektionen. Spredning inden for familier er almindelig.
Ormens livscyklus
Den voksne orm slår sig ned i første del af tyktarmen og de nærliggende tarmområder, bl.a. blindtarmen, hvor den løseligt er fæstet til slimhinden. Hunnen vandrer om natten ud gennem endetarmsåbningen og lægger flere tusinde æg omkring endetarmsåbningen, hvorefter den dør. Æggene bliver smitsomme i løbet af ca. 6 timer og kan smitte andre. De kan atter komme over i fordøjelseskanalen via munden i forbindelse med indtagelse af smittet mad, drikke eller hænder. Når æggene synkes, vil de klækkes i tolvfingertarmen, og larverne vil vandre videre til tyktarmen.
En ny infektion kan også opstå, når æg bliver klækket uden for endetarmsåbningen, og larverne fra disse æg kryber baglæns ind i tyktarmen via endetarmsåbningen.
Fra man spiser/smittes med æg, tager det 3-4 uger, før der er udviklet en voksen ægbærende hun. Æggene er levedygtige i flere uger i f.eks. sengelinned eller under neglene. Smitten sker via afføring. Voksne hunorme lever i ca. 3 måneder.
Symptomer
Det vigtigste symptom er intens kløe aften og nat omkring endetarmsåbningen, ormen kryber da ud på huden omkring endetarmsåbningen for at lægge æg. Her kan man også se ormen direkte. Søvnbesvær, rastløshed, irritabilitet er almindelige symptomer – især hos børn.
Hos piger kan børneorm bevæge sig op i skeden og give anledning til kløe og udflåd.
Børneorm opdages ved, at man ser de 1 cm lange hvide ”sytråde’’ omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring.
De fleste infektioner med børneorm er faktisk symptomfrie. Derfor er det vigtigt, at alle, der har nær kontakt med smittede, også behandles. Ellers er der risiko for, at man bliver smittet igen og igen.
Stærk kløe omkring endetarmsåbningen kan føre til afskrabning af hud og udvikling af børnesår.
Forløb
Børneorm forekommer i alle aldre, men hyppigst hos børn i alderen 5-10 år, og kan optræde flere gange hos samme barn.
Hvad kan man selv gøre ved børneorm?
Smitten sker direkte fra endetarm til mund. Derfor er grundig håndvask vigtig efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid. Det gælder både hjemme og i daginstitutionen
Daglige bade
Have korte negle
Daglige skift af sengetøj, nattøj og håndklæder
Kogevaske håndklæder, sengetøj og undertøj
Undersøgelse for børneorm
Ofte stiller man selv diagnosen, da man ser de sytrådstynde orme i afføringen eller ved barnets endetarmsåbning.
Lægen kan stille diagnosen ved at mikroskopere et stykke tape, der har været trykket mod endetarmsåbningen. I mikroskopet ses de små æg, der sidder fast på tapen.
Tapeundersøgelsen foretages bedst om morgenen, hvor barnet skal blive i sengen under dynen, indtil undersøgelsen er foretaget. Ormene kommer helst frem, når der er mørkt og varmt. Gentagne test kan være nødvendige, idet man ved en enkelt prøve kun påviser æg i ca. 50% af tilfældene, mens man ved tre prøver øger fangsten til 90%.
Behandling
Behandlingen består i, at alle i husstanden på samme tid får en ormekur – også medlemmer, som ikke har symptomer. Der gives medicin (enten som tabletter eller i flydende form) én gang hver 14. dag, i alt tre gange. Medicinen er på recept og kan fås ved at kontakte lægerne på Hejdoktor.
Hvis der optræder tilbagefald, kan man i næste behandlingsrunde vælge at give 6 behandlinger med 1 uges mellemrum.
Selv om behandlingen er effektiv, er gentagne infektioner hyppige. Fordi andre familiemedlemmer ofte også er smittede, kan det være, at behandlingen “glipper” hos nogle, og da stiger risikoen for ny infektion. I nogle tilfælde kan det også være andre børn i børnehave eller andre nære skolevenner, som er “bærere” af infektion.
Ud over medicinsk behandling er det i disse tilfælde vigtigt at understrege behovet for streng personlig hygiejne.
Hvordan er langtidsudsigterne?
Infektionen er ikke farlig, men meget generende. Det er derfor vigtigt, at hele familien involveres i hygiejne og eventuel behandling.
Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?
Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder og eventuelt hvad du selv kan gøre kan du få en video- eller tekstkonsultation med vores læger, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.
Du har ligeledes mulighed for at medsende et billede af ormene eller lignende for at give lægen et bedre indtryk og visuel mulighed for at vurdere dine symptomer og lave en diagnose.