Vores læger er klar til at rådgive dig med det samme, uden at du skal bruge timer i venteværelset, eller på selv at google dig til svar og måske flere spørgsmål vedrørende dit blodtryk.
På Hejdoktor.dk ønsker vi at det skal være nemt at tale med en læge, så du hurtigt kan få den rette information og styr på fakta. Har du spørgsmål vedrørende dit blodtryk, måske omkring symptomer, årsager, hvad du skal gøre, så kan du tale med vores læger enten via email eller videokonsultation. Lægerne sidder klar til at svare på dine spørgsmål og rådgive dig i forhold til hvad du bør gøre.
Få mere at vide om Hejdoktor.dk her
Ca. 20-25% af den danske befolkning har forhøjet blodtryk og Hjerteforeningen vurderer at 1/3 har forhøjet blodtryk uden at vide det. Forhøjet blodtryk betegnes i den vestlige verden som en folkesygdom.
Er forhøjet blodtryk farligt?
Ja, forhøjet blodtryk er en betydelig risiko for dit helbred. Hvis blodtrykket er for højt, så bliver blodet presset igennem blodårerne med et højere tryk end normalt. Det betyder, at hjertet og blodårerne overbelastes, hvilket øger risikoen eksempelvis:
Blodprop i hjernen/hjerneblødning
Blodprop i hjertet
Hjertesvigt
Nyreskade
Kredsløbsforstyrrelser i benene
Det er vigtigt at få behandlet forhøjet blodtryk så hurtigt og effektivt som muligt.
Symptomer
Forhøjet blodtryk giver nødvendigvis ikke nogen symptomer, men der kan dog forekomme:
Hovedpine
Træthed
Svimmelhed
Åndenød og hævede ben
Hvad er årsagen til man får for højt blodtryk
Forhøjet blodtryk kan have mange forskellige årsager, og hos de allerfleste er det ikke muligt at finde den nøjagtige grund til det høje blodtryk
Følgende forhold øger risikoen for at få højt blodtryk:
Arvelige forhold
Fedme
Diabetes
For lidt fysisk aktivitet
Højt alkoholindtag
Højt saltindtag
Høj alder
Behandling
Der skal laves en udredning af patienten, før man påbegynder behandlingen af højt blodtryk. Behandlingen kan være både livsstilsændringer og medicinsk behandling. Det er din egen læge, som foretager vurderingen og igangsætter behandlingen.
Fakta om blodtryk
Blodtryk er individuelt for person til person, om det er lavt, normalt eller højt. Blodtrykket beskrives altid med 2 tal, f.eks. som 120/80 mm Hg, og det siges 120 over 80 mm kviksølv. De 2 tal angiver
Det første tal (den høje værdi): Systoliske tryk som fremkommer, idet hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i pulsårerne.
Det andet tal (den lave værdi): Diastoliske blodtryk som fremkommer, når hjertet slapper af og fyldes med blod.
Et normalt blodtryk ligger omkring 120/80, det er dog også lidt aldersbetinget, da blodtrykket oftest stiger med alderen.
Hvordan dannes blodtryk i kroppen
Hjertet er en muskel, hvis hovedfunktion er at trække sig sammen og derved pumpe blodet ud i kroppens kredsløb. Det tryk, som der dannes fra hjertet, når det pumper kaldes blodtryk. Hjertet pumper regelmæssigt iltmættet blod ud i arterierne (pulsårerne). Dette kommer ud til alle organerne og vævet i kroppen, hvor ilten bliver brugt. Det resterende blod bliver ført tilbage til hjertet via venerne (blodårerne).
Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?
Har du spørgsmål til dit blodtryk herunder symptomer, årsager eller hvad du selv kan gøre for dit sænke dit blodtryk? Så kan du tale med vores læger enten via en email eller videokonsultation. Lægerne sidder klar til at rådgive dig og til at svare på dine spørgsmål.
Ønsker du en uvildig erfaren læge til at tage stilling til dit blodtryk kan bestille en online konsultation med Hejdoktor.dks læger. Her vil du også kunne spørge til medicin, motion og andre relaterede emner.