Generelt om Psoriasis
Psoriasis er en af de hyppigst forekommende hudsygdomme. Men på trods af den store hyppighed, så kender videnskaben langt fra alt til de bagvedliggende mekanismer i sygdommen.
Psoriasis rammer 2-3% af befolkningen, og der er ikke forskel på, om den rammer kvinder eller mænd. Sygdommen opstår i alderen 10-30 år. Nogle patienter med psoriasis kan også få psoriasisgigt. Psoriasisgigt er at betragte som en gigtbetændelse, der ses dog ikke samme blodforandringer som ved ledegigt.
Hvad er psoriasis?
Psoriasis er en kronisk sygdom, hvor der sker en betændelsestilstand i huden uden bakterier. Når man har psoriasis sker celledelingen øget 7-8 gange i overhuden i forhold til normal hud, og der er en øget forekomst af betændelsesceller i huden.
Psoriasispatienter kan have lange perioder uden udbrud, men når der så er udbrud, er symptomerne kløe på røde, fortykkede områder på huden, som er dækket af skæl. Områder der kan rammes kan være meget forskellig for patient til patient. Der kan være mange forskellige former for symptomer på psoriasis, nogle kan opstår akut og ikke akut opstået.
Årsager til psoriasis
Psoriasis er en arvelig sygdom, men selve arvegangen af sygdommen kendes endnu ikke fuldt, men det er bevist at visse vævstyper findes med overhyppighed af psoriasis, og har man denne vævstype, er der øget risiko for at udvikle psoriasis.
I familier hvor begge forældre har psoriasis, er der 50% risiko for at børnene udvikler psoriasis, men risikoen falder betydeligt, hvis kun en af forældrene har psoriasis, så er risikoen nede på 15%.
Der kan også være ydre faktorer, som har betydning for udviklingen af psoriasis hos en arveligt disponeret person. Disse kan være:
Infektioner (HIV og hæmolytiske streptokokker)
Alkohol
Rygning
Overvægt
Stress
Graviditet
Nogle lægemidler
Faresignaler
Psoriasis er en godartet kronisk sygdom almindeligvis. Hvis der sker en hurtig udvikling af psoriasis er det vigtigt at søge lægehjælp, således at det kan blive undersøgt om infektionen man har er en stretokok-infektion.
Får man medicin af nogen slags og samtidig har psoriasis, er det en god ide, at snakke med en læge om medicinen kan virke forværrende på psoriasis.
Har du spørgsmål eller er i tvivl omkring psoriasis kan du få en email- eller videokonsultation med vores læge, som sidder klar til at besvare dine spørgsmål.
På Hejdoktor.dk kan vi svare på dine psoriasis spørgsmål, når det passer dig. Vores hudlæger er klar til at hjælpe dig med det samme, uden ventetider.
Vi garanterer:
Svar indenfor max. 48 timer*
*Gennemsnitlig svartid er dog typisk under 24 timer, se evt. vores åbningstider
Hvad kan Hejdoktor hjælpe med
Er du i tvivl om symptomer eller andet omkring psoriasis kan du kontakte Hejdoktor.dk‘s hudlæger. Vi sidder klar til at svare på dine spørgsmål, helt uden ventetid. Du har ligeledes mulighed for at medsende et billede for at give hudlægen et bedre indtryk af din problemstilling. Læs mere om Hejdoktors hudlæge-løsning her
På Hejdoktor.dk ønsker vi at det bliver så nemt at tale med en læge så du med det samme kan få den rette information. Vores hudlæger kan derudover hjælpe med rådgivning på netop din konkrete spørgsmål og guide til hvad du selv kan gøre for at få det bedre.