Her er tandlægens 10 tips til at overvinde din tandlægeskræk
Du kender det udmærket: lige så snart du træder ind på en tandklinik, bliver din næse mødt af den velkendte ”lugt af tandklinik”, og du begynder straks at svede og hjertet banker lidt hurtigere. Måske begynder din krop allerede at reagere, når du får den første påmindelse om, at det igen er blevet tid til at besøge tandlægen.
Ifølge Hejdoktor.dks fast tilknyttede tandlæge, Anne Mette Stougaard, er mange mennesker nervøse eller decideret bange for at gå til tandlægen, og det er INGEN skam.
-Selv tandlæger kan være angste for at gå til tandlægen. Det er grænseoverskridende at ligge i en tandlægestol. Man kan føle sig fastlåst, og man kommer hurtigt til at forvente det værste.
Anne Mette Stougaard fremhæver, at tandlægebesøg egentligt er den ultimative tillidsøvelse.
– Man skal have munden inspiceret af en fremmed person på tæt hold, have kolde instrumenter ind og berøre de følsomme tænder og tandkød, og man hører måske høre borelyde fra rummet ved siden af.
Hejdoktor.dks tandlæge, Anne Mette Stougaard, giver dig derfor 10 tips til, hvordan du overkommer din tandlægeskræk. Dermed ikke sagt at du bliver helt fri for nervøsitet, men du kan lære at håndtere situationen, så du kan passe godt på dine tænder.
De 10 tips
1. Indse, at du har tandlægeskræk, og fortæl det til din tandlæge.
Erkendelse først. Så kan I sammen lægge en plan. Fortæl tandlægen helt præcist hvad du ikke kan lide, for så har tandlægen en meget bedre chance for at hjælpe dig igennem. Du må IKKE bare bide det i dig – det gør faktisk bare det hele værre, for så ved tandlægen ikke hvornår dine grænser bliver overskredet.
2. Vælg en tandlæge du føler dig tryg ved.
Der er mange, der beholder deres gamle tandlæge selvom de flytter til en ny by, for det kræver tillid at gå til tandlægen. Hvis du ikke har en tandlæge, så spørg i din omgangskreds. Hvis din gode ven føler sig tryg ved en bestemt tandlæge, er der god chance for at du også gør det.
3. Lav klare aftaler med din tandlæge.
Fortæl tandlægen om du gerne vil have fortalt hvad der bliver gjort, eller om du foretrækker ikke at vide det. Find ud af om det virker bedst at du rækker hånden i vejret, når du vil have en pause, eller om tandlægen selv skal lægge pauser ind undervejs. Det kan være svært at huske at bede om pauser.
4. Tag kontrol over din krop.
Træk vejret langsomt og dybt. Fx kan du tælle til 4 under indånding og til 6 under udånding. Slap af i skuldrene. Undgå krydsede ben. På den måde kan du tvinge din krop til at slappe af, få et bedre blodomløb i kroppen og du kan flytte dit fokus til noget du selv kan kontrollere. Man kan låne mange principper fra bl.a. yoga og fødselsforberedelse!
5. Brug virksomme hjælpemidler.
Det kan være godt at kunne tænke på noget andet undervejs. Sætningen ”Tænk på noget rart” er bare ikke altid nok. Det kan være afslappende med god musik i ørerne, en stressbold i hånden, eller brug af mindfulness undervejs. Tving hjernen til at tænke på din højre storetå, så din venstre lilletå, så dit højre knæ osv. Arbejd dig op igennem hele kroppen. Eller hold en samtale kørende med tandlægen eller klinikassistenten. Oftest er de gode til at spørge ind til dig. Fortæl dem noget fra dit liv, og stil dem selv spørgsmål. Så flytter du fokus hen til samtalen, og væk fra behandlingen. Det kan dog være svært at føre en samtale med munden halvt bedøvet og fuld af vatruller!
6. Vær som spejderne – vær velforberedt.
Ligesom til eksamen, kan du mindske din nervøsitet, hvis du er velforberedt. Book en tid tidligt på dagen, så du ikke skal tænke på det hele dagen. Kom veludhvilet, så vidt det er muligt. Spis en solid morgenmad, så du ikke går sukkerkold og bliver dårlig undervejs. Og endelig: børst tænder (og tunge!) inden du kommer ind hos tandlægen – så har du god ånde og rene tænder, og du kan vise tænderne (nogenlunde!) selvsikkert frem.
7. Hav et fast forhold til din tandlæge.
Book allerede din næste tid før du går ud af tandklinikken. Så er det ordnet, og du undgår at udskyde at booke aftalen, når tiden nærmer sig igen. Overhold aftalerne. Hvis du aflyser en aftale, fordi du er nervøs, er der stor risiko for at du også aflyser den næste aftale, og så kommer du ind i en ond cirkel.
8. Drugs – do it!
Sørg for at få rigeligt med lokalbedøvelse, når du skal have tandbehandling. Og sig til, hvis du har brug for mere. Tandlægen kan ikke mærke din smerte eller læse dine tanker, og har primært øjne på din mund. Nogle tandklinikker har mulighed for at give dig lattergas, og de fleste tandklinikker kan tilbyde dig en beroligende pille, som du kan tage før behandlingen.
9. Lyt ikke til skrækhistorier.
Det er lettere sagt end gjort. Skrækhistorier sælger bedre end de historier, hvor alt gik fint. Men tandlæger er bare mennesker ligesom dig, og de vil helst have glade patienter, som føler sig trygge i deres hænder. Trygge patienter er også trofaste kunder, som kan anbefale tandlægen til andre. Så det er en vigtig prioritet for tandlægen, at du har det godt.
10. Pas godt på dine tænder.
Det giver sig selv: hvis du har gode tænder, minimerer du risikoen for tandbehandling. Følg de normale råd om god tandsundhed. Hvis du ikke kan huske dem, kommer der en hurtig opremsning her:
Børst tænder to gange om dagen med fluortandpasta. Brug ca. to minutter.
Undgå at skylle med vand efter tandbørstning, så tandpastaen får lov til at sidde.
Brug runde tandbørstebevægelser (brug evt. en eltandbørste).
Udskift tandbørsten hver 3.-4. måned, når børstehårene stritter.
Rens tændernes mellemrum to gange om ugen med tandtråd, tandstikkere eller mellemrumsbørster.
Reducer dit indtag af sukker- og syreholdige ting. Skær ned på mængderne og hyppigheden. Undgå at søbe tænderne i sukker og syre over længere tid.
Skyl munden med vand efter indtaget af sukker- og syreholdige ting. Brug sugerør.